четвер, 21 серпня 2014 р.

Українська мова у Києві

Один знайомий - американський студент, вивчає Українську мову. Цього літа він приїхав до України і брав уроки мови у Києві у Могилянці понад місяць і ще три тижні у Львові у Греко-католицькому Університеті. Обома університетами він дуже задоволений, а от про мовне середовище його правдиві слова доволі болючі - Немає сенсу їхати вчити Українську мову до Києва, бо тут нею не говорять майже, наступного разу одразу поїду до Львову на весь термін навчання!
От так от друзі - Немає сенсу їхати до столиці України вчити Українську мову, бо тут немає мовного середовища і це чесна і об'єктивна думка іноземця, що вчить мову.
Як би ви сприймали слова - немає сенсу їхати до Мадриду - вчити Іспанську, до Берліну - Німецьку чи до Лондона - Англійську, мабуть із здивуванням.
А от про Київ сприймаємо чомусь нормально. Бо це реалії звичайно, але чи вони вірні тоді?

4 коментарі:

  1. А я бы сравнивал с советским союзом или даже с 90-ми. Тогда вообще украинского языка не было слышно. Как по мне так на укр разговаривали только в нашей укр школе, ни и еще нескольких из сотен на весь Киев. Сейчас украинский язык можно услышать может даже чаще чем русский.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це добре, що ситуація покращується, але за 23 роки вона могла покращитись більше. Вже виросло ціле покоління у незалежній Україні.

      Видалити
  2. Нічого не зміниться на краще доки будемо відгукуватись на ворожу мову. Адже навіщо розмовляти українською, якщо "ітакпоймут"?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Думаю такий підхід просто знизить загальну культуру спілкування - то не є добре і просто знизить загальну кількість контактів.
      Впевнений, що нам дуже сильно треба інвестувати, чис, сили і кошти (усім) у створення гарного мовного продукту: книга, кіно, театр, музика, реклама і все інше. Це мають зробити саме на рівні їх виробників (держава тут ні до чого).
      Бо зараз маємо унікальний картбланш, що мовою захотіло говорити молоде покоління, мову захотіли вчити іноземці, тож треба все це робити. Адже і сьогодні величезна кількість контенту робиться не Українською. А конкуренція сусіда і по книзі і по музиці і по кіно дуже висока.

      Видалити